UITNODIGING TOUR DE BOER VOOR VARKENSHOUDERS

UITNODIGING TOUR DE BOER VOOR VARKENSHOUDERS

DINSDAG 19 NOVEMBER 2024 VAN 10:00 TOT 16:00 UUR PRAKTISCH

Gratis evenement voor veehouders. Plaatsen zijn beperkt! • Waar? Adres startlocatie: Hulstweg 5, 8570 Ingooigem

In de namiddag gaat het programma verder op een andere locatie. Deze locatie wordt nog meegedeeld, maar zal in de regio van de startlocatie zijn.


Intro
Ammoniakreductie in de varkensstal Deze Tour de Boer biedt praktische inzichten in maatregelen om ammoniakemissies te verlagen. Eerst bezoeken we een stal met koeldeksysteem. De veehouder ter plaatse demonstreert het systeem en geeft uitleg over de werking ervan. Daarna gaan we naar een andere locatie voor een technische en praktische toelichting van voedermanagementmaatregelen.

• Het koeldeksysteem koelt mest door een drijvende warmtewisselaar, waarin regenwater de warmte uit de mest opneemt. Deze warmte wordt hergebruikt voor vloerverwarming in kraamhokken

• Er zijn twee voedermanagementmaatregelen die bij vleesvarkens kunnen worden toegepast: het verlagen van het ruw eiwitgehalte en het toevoegen van benzoëzuur aan het voer. In combinatie met bestaande AEA-technieken kunnen deze maatregelen ammoniakemissies met 60% verminderen.

Beide zijn in Vlaanderen reeds opgenomen in de lijst van emissiearme stalsystemen.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht voor zondag 17 november. Met deze activiteit richten we ons tot veehouders. Informeer gerust collega-varkenshouders over deze bijeenkomst. Zij zijn ook van harte welkom.



Project RAMBO
Deze Tour de Boer is een initiatief van het project ‘RAMBO’ dat maatregelen en technieken wil ontwikkelen die varkens- en pluimveehouders in staat stellen om zelf hun ammoniakuitstoot aanzienlijk te verminderen. Er wordt onder andere gekeken naar verbeteringen op het gebied van voeding, huisvesting, stalklimaat en management. Ook de neveneffecten zoals methaan, dierengezondheid en –welzijn worden bekeken.

Tour de Boer
Binnen het project ‘RAMBO’ organiseren we verschillende ‘Tour de Boers’. Veehouders zijn uitgenodigd zijn om systemen voor ammoniak- en methaanreductie in werking te zien. We geven onder andere ook toelichting over de voor- en nadelen en het nodige onderhoud. De veehouder ter plaatse deelt z’n ervaring met het systeem. Er is ook voldoende tijd om vragen te stellen.

Koeldeksysteem
De mest wordt gekoeld door een drijvende warmtewisselaar. Deze bestaat uit lamellen waardoor regenwater stroomt en in bepaalde delen lucht. De lucht zorgt voor het drijvend effect van de warmtewisselaar. Het water neemt de warmte op van de mest en via een warmtepomp wordt de onttrokken warmte omgezet naar bruikbare warmte voor de vloerverwarming in de kraamhokken. Daarnaast wordt ook een deel van de warmte gebruikt om de batterij op te warmen. In de winter heeft de mest in de mestput een lagere temperatuur waardoor de onttrokken warmte onvoldoende is om de batterij op te warmen. Daarom werd een warmtewisselaar geplaatst in de drukkamer van de aanwezige luchtwasser in de vleesvarkensstal. Voor de bouw van deze warmtewisselaar werd gekozen voor gelijkaardige lamellen als de mestkelder, maar deze werden als een soort piramide gestapeld waardoor de lucht kan circuleren. De warmte die hier vrijkomt, wordt opnieuw naar de warmtepomp getransporteerd.

Dit systeem staat in Vlaanderen op de lijst van emissiearme stalsystemen voor vleesvarkens.

Voedermanagementmaatregelen stalsysteem
Vandaag kunnen twee verschillende voedermanagementmaatregelen toegepast worden bij vleesvarkens: verlagen van het ruw-eiwitgehalte en toevoegen van benzoëzuur aan het voeder. Deze technieken zijn al enkele jaren erkend in Vlaanderen, maar omwille van het minder urgente karakter zijn deze technieken vandaag onderbelicht. Bij vleesvarkens kunnen deze managementmaatregelen in combinatie met bestaande AEA-technieken leiden tot een ammoniakreductie van 60%.

Vandaag is er bij vleesvarkens slechts 1 brongerichte techniek die leidt tot een ammoniakemissiereductie van minimum 60%. Tijdens deze sessie hoor je hoe deze maatregelen in de praktijk kunnen worden toegepast. Bijkomend hoor je ook meer over de zoötechnische voordelen van benzoëzuur.

Dit systeem is in Vlaanderen voor vleesvarkens reeds opgenomen in de lijst van emissiearme stalsystemen.

Voor meer informatie neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.

Bel +31(0)10 4365755 of mail info@poortershaven.nl

POORTERSHAVEN MINERALS
Onderdeel van Poortershaven Industriële Mineralen BV